VándorBlog® Gasztronómiai netkalauz

Intro -
általános adatok

Ahhoz, hogy az Ibériai-félsziget lenyűgöző gasztronómiai örökségét átláthassuk illetve a spanyol konyhakultúra "méreteiről" hozzávetőleges képet alkothassunk egyáltalán,(fotó:madridi halüzlet) mindenképpen át kell nézzük a kérdésben forgó ország alapvető demográfiai adatait: gondoljunk el egy közel 47 milló embert állampolgárának tudó "birodalmat"! Magában ez a tény - az emlitett nép történetének évszázadai során - bőséggel nyújtana terepet egy összetett, egyedi nemzeti ízvilág kialakítására, már csupán a megszámlálhatatlan egyéni sütés-főzési kisérleteknek köszönhetően is, de ez nem minden, mert spanyolhon konyhája nem egységes és éppen ennek következményeképpen megállás nélkül fejlődik, újul és bővűl minden kisebb-nagyobb hozzájárulás által, melyeket az eltérő földrajzi egységek, éghajlati övek és azokon belül az ország független tartományai "lopkodnak" bele!
Spanyolországot 17 független tartomány vagy comunidad alkotja és ezeket 17 különböző világszemléletű, ízlésvilágú "helybéliek" lakják.
Pofonegyszerű tehát a spanyol konyha színességének, gazdagságának a magyarázata, viszont annál nehezebb átfogó útmutatóval szolgálnom kedves olvasóimnak, akik számára remélhetőleg alkalom nyílik a közeljövőben egy spanyolországi gasztró-túrára!
A jelen témát boncolgató magyar nyelvű honlapok zöme gyakorlatilag négy-öt tipikusnak megitélt ételfajtát mutat be az érdeklödőknek, ami holmi kevés ismeretalapot szolgáltat ibériai cimboráink gasztronómiai szokásairól és csalódottan hazatérő turistákká változtatja a félsziget alkalmi látogatóit, hiszen valószinűleg sem a túlzottan emlegetett "gazpacho" leves, sem pedig a nemzeti alapeledelként ajánlott "tortilla de patatas" nem fogja lenyűgözni őket....
Igazából több régióját is meg kellene látogatnunk ennek a csodálatos országnak, anélkül kevés az esélye, hogy alkalmunk adódjon megkostólni konyhájuk és mesterszakácsaik ízvarázslatait, melyek valószinűleg javarészt eltalálják a mi ízlésvilágunkat, már csak azért is, mert alapvetőleg ugyanazokat a fűszerezési eljárásokat használják, mint idehaza, leszámitva a sáfrány használatának gyakoriságát.
Lehetetlen feladat lenne minden vidék jelentősebb preparátumait bemutatnom, hely és idő hiányában maradok a fontosabbak mellett...
- adatok, fordítás, szerkesztés: Fülöp Oszkár Zoltán -

Rendszeres olvasók

http://alimentacion.interbusca.com/alimentos/productos-regionales/ccaa-madrid/ http://utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/nyaralas.html#c5t_form