VándorBlog® Gasztronómiai netkalauz
Intro -
általános adatok
Spanyolországot 17 független tartomány vagy comunidad alkotja és ezeket 17 különböző világszemléletű, ízlésvilágú "helybéliek" lakják.
Pofonegyszerű tehát a spanyol konyha színességének, gazdagságának a magyarázata, viszont annál nehezebb átfogó útmutatóval szolgálnom kedves olvasóimnak, akik számára remélhetőleg alkalom nyílik a közeljövőben egy spanyolországi gasztró-túrára!
A jelen témát boncolgató magyar nyelvű honlapok zöme gyakorlatilag négy-öt tipikusnak megitélt ételfajtát mutat be az érdeklödőknek, ami holmi kevés ismeretalapot szolgáltat ibériai cimboráink gasztronómiai szokásairól és csalódottan hazatérő turistákká változtatja a félsziget alkalmi látogatóit, hiszen valószinűleg sem a túlzottan emlegetett "gazpacho" leves, sem pedig a nemzeti alapeledelként ajánlott "tortilla de patatas" nem fogja lenyűgözni őket....
Igazából több régióját is meg kellene látogatnunk ennek a csodálatos országnak, anélkül kevés az esélye, hogy alkalmunk adódjon megkostólni konyhájuk és mesterszakácsaik ízvarázslatait, melyek valószinűleg javarészt eltalálják a mi ízlésvilágunkat, már csak azért is, mert alapvetőleg ugyanazokat a fűszerezési eljárásokat használják, mint idehaza, leszámitva a sáfrány használatának gyakoriságát.
Lehetetlen feladat lenne minden vidék jelentősebb preparátumait bemutatnom, hely és idő hiányában maradok a fontosabbak mellett...
- adatok, fordítás, szerkesztés: Fülöp Oszkár Zoltán -
- adatok, fordítás, szerkesztés: Fülöp Oszkár Zoltán -