Eredetmegjelöléses termékek

 Madrid:

1. Chinchón :
     Zölden begyűjtött ánizsmagból ‹ anís verde ›, cukorral vagy cukormentesen készül. Rézlombikokban desztilálják gabonaszesz hozzáadásával. Az édesebb változatát cukorszirup ‹ jarabe de azúcar ›   adagolásával érik el.
2. Sierra del Guadarrama hústermékek:
     Lozoya-Somosierra , Guadarrama és Campiña mezőgazdasági régiókban tenyésztett marhák húsából készülnek, csak a következő fajták felhasználásával: Avileña-Negra Ibérica - jobbra a képen -, Limusina és Charoles
3. Ávila-i hústermékek:
     Kizárólag az Avileña-Negra Ibérica fajta húsából, Ávila tartományban.




 Andalúzia:

 1. Extraszűz olívaolajairól ismert, melyeket túlnyomórészt az Hojiblanca, Manzanilla, Arbequina, Picual, Lechín, Lucio, Nevadillo de Alhama de Granada valamint Loaime fajtájú olajbogyóikból préselik.
 A következő olajtermékek rendelkeznek eredetmegjelöléssel:
- Poniente de granada  -  Baena  -  Priego de córdoba  -  Sierra de cádiz
- Antequera   -  Sierra de cazorla  -  Sierra de segura  -  Sierra mágina

 2.  Brandy de Jerez: pálinkából és borpárlatból nyert szeszes itóka.
 3. Málaga és Sierras de Málaga-i borok
 4. Huelva megyei ‹ condado de huelva › borok
 5. Huelva és Tremenez sonkák, ibériai sertésből.
 6. Espárragos de huétor-tájar, a Huétor-Tájar, Loja, Salar Villanueva de Mesías, Moraleda de     Zafayona e Illora és de la Vega Baja del río Genil zónákban  begyűjtött spárgákból.
 7. Melva de andalucía halfilékonzervek.
 8. Granada-i méz
 9. Jerez xeres sherry
10. Sanlúcar-i kamilla
11. Caballa de andalucía lóhúsfilék.
12. Chirimoya de la costa tropical tejsodó alma
13. Alfajor de medina sidonia, arab csemege. Méz, mandula, mogyoró, liszt, kenyérmorzsa és fűszerek: szegfűszeg, koriander, szézám és fahéj keveréke.
14. Vinagre del condado de huelva és Vinagre de Jerez borecetek.

 Aragónia:
 1. Campo de borja borok  
 2. Cava pezsgőbor, a 'Penedés Vitícola' termővidékről
 3. Navarra-i spárga
 4.Teruel sonka
 5. Melocotón de calanda őszibarack
 6. Somontano borok
 7. Ternasco de aragón fajtájú bárány 
 8. Aceite del bajo aragón extraszűz olívaolaj


 Kanári-szigetek:

1. Abona védjegyü borok, javarészt Listán Blanca fehérszőlőből
2. El Hierro védjegyü borok, Listán Blanca és Vijariego fehérszőlőkből
3. La Palma jegyzett borvidék termékei s mint ilyenek a Fuencaliente-Las Manchas,
Hoyo del Mazo-Las Breñas és a Zona Norte-Vinos de Tea termékei
4. Queso majorero, préselt kecskesajt
5. Queso palmero, a La Palma szigeten őshonos kecskefaj tejéből készitett sajt
6. Tacoronte-Acentejo borok
7. Ycoden daute isora borok

 Cantabria:

1. Carne de cantabria, Tudanca, Monchina és Asturiana szarvasmarhákból
2. Picón bejes tresviso, juh, kecske,tehéntej sajtok
3. Queso de cantabria, a Fríz-fajtájú tehén tejéből préselt sajtok
4. Quesucos de liébana sajtválasztékok


 Castilla y león


1. Bierzo borvidék termékei
2. Carne de morucha de salamanca, a Morucha-fajtájú szarvasmarhából
3. Carne de ávila, Avileña-Negra Ibérica szarvasmarha húskészítmények
4. Cecina de león, sózással szárított húsételek
5. Garbanzo de fuentesauco csicseriborsó
6. Guijuelo sonkák
7. Judías de el barco de ávila paszulyfélék
8. Lechazo de castilla y león, 9 és 12 kg közötti bárányok
9. Lenteja de la armuña lencse
10. Lenteja pardina de tierra de campos lencse
11. Mantecadas de astorga omlóstészta
12 .Mantequilla de soria  vaj
13. Manzana reineta del bierzo alma
14. Pimiento asado del bierzo sültpaprika
15. Queso de valdeón magas zsírtartalmú vegyessajtok
16. Queso zamorano juhsajtok
17. Ribera del duero borok
18. Zamora borok
19. Toro borok

   Cataluña


1.  Aceite de baix ebre montsià extraszűz olívaolaj
2. Aceite de terra alta extraszűz olívaolaj
3. Alella borvidék jegyzett termékei
4. Arroz del delta del ebro rizsfajta
5. Avellana de reus mogyorók
6. Calçot de valls zöldhagyma
7. Cava katalán pezsgőbor
8. Clementinas de las tierras del ebro mandarin
9. Conca de barberá borvidék termékei
10. Costers del segre borvidék termékei
11. Les garrigues extraszűz olívaolaj
12. Mantequilla de l\'alt urgell y la cerdanya tehéntejből előállított vaj
13. Manzana de girona alma
14. Montsant-i borok
15. Patata de prades avagy Kennebec-burgonya
16. Penedés borok
17. Pla de bages fennsík borai
18. Pollo y capón del prat, Prat-fajtájú tyúk és kakas
19. Priorato szőlőfajta
20. Queso de l\'alt urgell y la cerdanya sajtok
21. Ratafía catalana zölddiólikör
22. Salchichón de vic sertéskolbász
23. Siurana extraszűz olívaolaj
24. Tarragona borok
25. Ternera de los pirineos catalanes, pireneusi borjú
26. Terra alta borok
27. Turrón de agramunt vagy Torró d'Agramunt nugát


Rendszeres olvasók

http://alimentacion.interbusca.com/alimentos/productos-regionales/ccaa-madrid/ http://utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/nyaralas.html#c5t_form