
Ajánló: népszerű fogások és jellegzetes élelmiszeri termékek régiónkénti bemutatója
( fotó: Pescaderias Coruneras halüzlet )
1.Andalúzia: túlnyomórészt hideg levesei által vált elismertté, azok közül is az öt féle zöldségből, kenyér, ecet, malaga-i fehér fokhagyma, só, víz és olaj hozzáadásával előállított "gazpacho" révén. Emlitenünk kell továbbá a következőket: la alboronía, el gurumelo, la poleá, el zoque de jeringuilla,ezek mind hideglevesek. Fontos beszélnem a Cadiz-öbölben halászott kékúszójú tonhalról (atún rojo), a malagai fehér garnéláról ( la gamba blanca de huelva ), a Motril-i rákról ( la quisquilla de Motril ) és nemutolsósorban a Sanlúcar garnélarákról ( el langostino de Sanlúcar ). A korlátozott számban tenyészett Jabugo-féle ibériai sertéseikből páratlan zamatú andalúz pacalt ( callos a la andaluza ) és pácolt sonkákat ( jamon curado ) készitenek Sierra Morena és Sierra Nevada hegyvidéki lakói. Nagyon értékes a Sierra de Grazalema-i "payoyo" kecskesajt !
2.Extremadura: makktermésben gazdag vidékének hála a legmegfelelőbb környék az ibériai sertés tenyésztésére. Kedveltek a La Vera-féle paprikával készitett pácolt húsételeik és egyedi ízesités kolbászaik, de talán ezek elött helyezkedik el a Montanchez-sonka.
3.Aragónia: leghiresebb termékei a Teruel-sonka, a huesca-i kolbászok (közülük is kiemelkedően a Graus-kolbász), a Calanda barack, a Fuente de Ebro-i hagyma, a Campiel alma illetve a Don Guido körte. Ételeik közül emlitésre méltó a pásztorpörkölt ( guizo en casuela de cordero y patatas ) és tipikus báránysültjük ( asado de ternasco ).
4.Galicia: változatos konyhai hagyományait csupán lakosai vendégszerete múlja felül !
Ételremekei: Caldo Gallego, Polbo a féirai avagy ünnepnap-módra elkészitett polip, galiciai ragu ( cocido gallego ), galiciai pacal csicseriborsóval ( callos con garbanzos ), az Arzúa-Ulloa valamint S.Simón da Costa és Cebreiro sajttermékek, az Almond Allariz örölt csemege-keverék, a Santiago és Mondonedo torták, a Ribeira Sacra és Albarino borok meg az Aguardente Branca és az Aguardente de Hierbas brandyk. Kivételes emlitést érdemel a Queimada nevű ital,amelyet fehér rum, cukor, narancs, alma, mazsola, banán, őszibarack és citromhéj hozzáadásával készitenek.

5.Valencia: a valencianók tartománya két kulináris fogása által vált ismertté világszerte, ezek a serpenyős paella valenciana és a fehérrépás-babos rizspörkölt ( arrós amb fesols i naps,valenciano nyelven,mert nem castellanóúl nem gyakran beszélnek!). A tartományban termesztett bomba rizsből ( arroz bomba ) sáfránnyal színezve és ízesítve rengeteg rizses fogást készitenek, közülük megemlitem a legízletesebbeket: el arroz en chágans e nanos,mely egy fehérrépás, fehérbabos, sertéshúsos készitmény;a szürke tőkehalat és a norvég homárt kombináló Tengerész-rizs ( el arroz marinero con cabeza de merluza y cigalas ); a bárányhúsos rizs ( arros rosetxat ) és a Játiva-i ökörmájas paella ( paella de fetge de bou ).Ha arra járnánk, akkor feltétlenűl meg kell kóstólni a fokhagymás all-i-oli szószos sült báránybordát (chuletas de cordero acompanadas con ali-oli ), az articsókás, tésztás, rizses valenciai edényt (olla valenciana), a vese-és májgombócos figatells-t meg a párolt sertésbordavarázst articsóka kiséretében (guisat de costelles de porc amb carxofa ), elnyomtatva mindezeket egy pohár sagunto-i borocskával.
6.Castilla y León tartomány: konyhájukat a főtt és sült preparátumok jellemzik (cocidos y asados). Fantasztikus a sült bárány, legyen az Lechazo de Castilla y León vagy Aranda de Duero-módra, a vidéki magyar konyha ízeit hozza a véres hurka (morcilla) és egész Spanyolország területén szivesen használják fel ételeikhez az itt termesztett különleges fajtájú hüvelyeseket, mint amilyenek a La Granja,Saldana és Barco de Avila fajtájú babok vagy az Armuna lencse és Fuentesaúco csicseriborsó! Ki kell próbálni a segovia-i sült malacot (tostón asado vagy másnéven cochinillo), a Sacramenia sajtot, a valladolid-i kenyeret, a Herrera-stilusú rákot (cangrejos al estilo de herrera), az astorga felfújtat (hojaldres de astorga) és a "kecskeszagatottat" (Cecina de Chivo).

7.Castilla-La Mancha: Don Quijote de la Mancha képzeletbeli lovag hazája egészen leegyszerűsitett, szerény gasztronómiával rendelkezik,ami megérthető,hiszen ez egy lelkipásztori, mélyen vallásos környék, innen tehát a megtartozkódás és szigorúság a táplálkozási szokásaikban.
Első helyeken a zöldséges készitmények vannak:eredetmegjelöléses az Almagro tojásgyümölcs és a Recas hagyma, népszerű a gyorsan összeüthető manchego lecsó, a csirkesaláta, a pácolt fürj (codornices en escabeche) és a fokhagymaöntetes nyúl (conejo al ajillo).Halfélékből kifejezetten a besózott pisztrángot és tőkehalat imádják, amiket vagy ajoarriero mártással vagy fokhagymahabarcsosan tálalnak (atascaburras)....
8.Cataluna: egyedi remekművük a Picada szósz, melyet fokhagyma, petrezselyem, mandula, fenyőmag és kenyér felhasználásával kevernek ki, de ezen kivűl majdnem mindenhez fogyasztanak all-i-oli szószt (ez is katalán találmány!), sofritot és egy másik jellegzetesen katalán szószt, a romesco-t. Előételeik közűl kiemelésre méltó a tőkehalfánk (bunuelos de bacalao),a katalán saláta (ensalada catalana), a padlizsános zöldségcsikok (escalivada) és a paradicsommal bedörzsölt parasztkenyér (katalánúl:pa amb tomáquet). Főételeik közűl feledhetetlen a vargányás borjú (ternera con boletus), a garnélás-tengerigyümölcsös nyúl- vagy csirkepollastre, az omlós marhaszeletek gombás szószban (fricandó), tőkehal mazsola és fenyőmagágyban (bacalao con pasas y pinones), a szépiás lencsefőzelék (lentejas con sepia) és a marinált kagyló (mejillones a la catalana).
9.Murcia: gasztronómiája specifikusan tengerparti és a szomszédos La Mancha,Valencia és Granada hatásait hordozza magában. Egyetlen sajátos készitményük a murciai fasirt ( pastel de carne murciano ), amiről azt állitja a mondás: "gazdagságban ajándék, szegénységben feloldozás".
Ételeik zöme paprika, paradicsom és rizs alapon készülnek, gabonafélék és hüvelyesek hozzáadásával. Közkedvelt a halászbogrács (caldero), a hagymás-cukkinis rántotta (zarangollo), a kihagyhatatlan murciai saláta, a szárazbab pörkölt (michirones), a kemencében sütött gidacomb ( pata de cabrita al horno ) és a cigányedényes (olla gitana). Az italok közűl kellemes aromájú az ánizs és édes bor keveréke, a malaguena.
10.Asturias hercegség: a Vizcaya-öböl gazdag halászvizei és a Cantabriai hegység bőséges állatállománya könnyedén ellátja ezt a tartományt minőségi hozzávalókkal. A környék jellemző falatjai a zabkásazsinor ( farines ), pite kolbásszal, főtt tojással és sonkával töltve ( pegarata ) és a prenaos zsemle, melyet delikátesz kolbásszal bélelnek. Főételeik közűl lényegesebbek: krumplis kispolip ( pulpu a patatin ), az asztúriai pacal ( callos a la asturiana ), a birkapörkölt (caldereta de cordero) illetve a különböző bárányhús steakek.

A gyorsan elkészithető és futtában fogyasztható falatok a legpraktikusabbak, amilyen a tortilla, a churros, tintahal római-módra ( calamares a la romana ) és a Bravas krumpli ( patatas bravas ).
Madridban mindenből szélesebb, szinesebb, nagyobb a változat, köszönhetően a rengeteg hal, hús és élelmiszerpiacoknak:
-gyümölcsökből a sonkával fogyasztott Villaconejos dinnyétől az aranjuezi szamócán keresztűl az Alcala de Henares-ben termelt dióig minden elképzelhető kontinentális és trópusi cikk kapható az év bármely részében.
-ételeikbe szenvedéllyel használnak zöldségféléket különböző hüvelyesektől a padlizsánig, ezek a leghíresebb fogásokban is alapként vannak jelen: madridi pörkölt ( potaje madrileno ),madridi fótt ( cocido madrileno ), csicseriborsó pörkölt ( garbanzos guisados a la madrilena ) stb.
- az egész spanyol "menü" fellelhető tehát a fővárosban, kiemelni sokat közülük értelmetlen lenne, leszámitva néhány napirenden fogyasztottat: San Isidro saláta (ensalada san isidro), madridi pacal ( callos a la madrilena ), újévi keszeg ( besugo a la madrilena ), a viccesen harmadik fogásnak "csúfolt" fokhagymaleves, aztán ott van még a fokhagymás garnéla ( gambas al ajo ) és Pavia katonái ( los soldaditos de Pavia ) ami egy féle rántott tőkehalfilé.
- helyi italokból a Navalcarnero-i szőlőültevények gerezdjeiből csavart fiatal vörös és rozé borokat imádják illetve a Chinchón ánizslikört.
12.Pais Vasco (Baszkföld): a Cantabriai tenger kifogyhatatlan hal és tengerigyümölcs állományának valamint a belső területek dús legelőinek köszönhetően a baszkok konyhája változatos és gazdag.
- saját zöldség és gyümölcsféléik közűl a legbüszkébbek a Tolosa babra, a Mendavia spárgára, az Itxassou cseresznyére és az Ezpeleta paprikára.
- tökéletes összhangban keveredik ételeikben a zöldség a hallal, erre az egyik legjobb példa a Porrusalda nevű főztjük.
- hústermékeik főként szarvasmarhából készülnek és nemzeti elismerésnek örvendenek:a Bayonne pácolt sonka ( jamon curado de Bayona ), a Viana kolbász ( salchichas de Viana ) és a még hiresebb hurka,melyet a Biriatu birkafaj vérével töltenek ( tripotx ).
-s ör ( baszkúl:zurito ) vagy bor ( txikito ) mellé itt még gyakoribb a "tapas" fogyasztása, amiket errefele pintxos-nak neveznek.
13.Navarra: a jakobinusok pireneusoki zarándoklásainak az útvonalába esése valamint a tartománynak franciaország irányába lévő tranzit szerepe döntő hatással volt konyhakultúrájára, amely ezek mellett az aragón, baszk és riojai konyhák szokásait öleli fel.
- ismertebb fogások: babfőzelék pamplonai kolbásszal ( pochas con chorizo de Pamplona ),
leveseik közül kedveltek az Estellesa leves, a rákleves ( sopa de cangrejos ) és a lelkész leves (sopa de pastor) valamint a Roncal-módra készitett tojások ( huevos al estilo del Roncal ) meg a gombás tortilla ( tortilla con setas ).
14.Cantabria: alternatív természeti környezetek és ökoszisztémákkal övezett földrajzi elhelyezkedéséből eredően a tartomány nagyon gazdag gasztronómiai nyersanyagokban. Ebben a régióban teljességében a tengerigyümölcs ( mariscos ) dominálja a táplálkozási tabellát, melyeket a tiszta és hideg vizű Santander öbölből halásznak.
- jellegzetes, ismertebb fogások: népszerü a sűlt szardinia ( sardinas asadas ), a "vizforraló"népi nevű főztjük ( sorropotún ), tintahal a saját tintájából készitett hagymás mártásban ( calamares encebollados en su tinta ), szürketőkehal zöld mártással ( merluza en salsa verde ), kagyló tengerész-módra ( almejas a la cazuela ).
-a vidéki magyarsághoz hasonlóan itt is készül házilag desztillált ital,az orujo.
15.La Rioja: az Ebro folyó által átszelt termékeny földsáv bőséges ültetvényekkel van tele, ennek pozitiv "mellékhatásaként" La Rioja kizárólag a borászatáról ismert, nincsenek sajátos konyhai alkotásai, gasztronómiája a navarró, aragóniai és baszk konyha egyvelegét hordozza.
- hagyományos a riojai kolbászoskrumpli ( patatas a la riojana ), a szűzpecsenye picadillo ( picadillo de lomo ), a riojai csirkebecsinált ( pollo en pepitoria) és a hússal meg zsemlemorzsával töltött paprika ( pimientos rellenos ).
- világhirű minőségi boraikat Garnacha, Viura, Tempranillo, Graciano, Carignan és Malvesia szőlőfajtákból készitik. Ezt a témát hanyagolni is szeretném, mert annyira széles, hogy több könyvben sem férne el, engesztelésűl kihelyezek kapcsolodó linkeket a felületesen érintett anyagokhoz a kedves érintetteknek.
16.Islas Canarias: a végeláthatatlan történelmi változások és a tömérdek más és más kultúrájú látogató hatására alakult ki a szigetek egyedi konyhája, melynek ételeit szigetenként eltérő receptek alapján csinálnak.
- ismertebb ételek: kukoricaleves kölessel,babbal,fokhagymával ( caldo de millo );a csicseriborsós, ráncos burgonyás avagy "papas-os",húsos és tésztás rancho canario; a koriander aromájú burgonyaleves ( caldo de papas ); a mojo-val locsolt burgonya ( papas arrugadas con mojo ); a kemencében sűlt sertéslábkarikák ( pata asada ); sózott hal gofiolisztben és mojo szószban,édesburgonyával ( sanchocho canario ); nyúl marinada szószban (conejo en salmorejo) és a szigeti pörkölt ( puchero canario ).
17.Baleares: a szigetek gasztronómiai szokásai majdnem azonosak a valenciai és katalán konyhákkal.
- legjellegzetesebb a töltött marhahús ( sobrasada ), melyet sütve, pörkölve, de még mézzel is kedvelnek.
- ízletes továbbá a fogoly lelkész-módra ( las perdices de capellán ), a Soller tojások ( huevos al estilo Soller ), a rántott padlizsánnal társitott hús vagy halból készitett tumbet és a Mallorca-i Brut rizs.
- bűn lenne megfeledkeznünk a Mahón városából származó és erről elnevezett szószról ,a majonézről (mayonesa)!